فلورومتری
فلورومتری میتود دستگاهی میباشد که به اساس اندازه گیری خاصیت فلورسنس مواد استوار میباشد.
فلوروسنس
وقتی که مالیکول ها تحت تاثیر شعاع ماورابنفش قرار بگیرند فوتون ها را جذب می کند و در نتیجه الکترونها متهیج شده و از حالت پایه یا ground state خود به حالت تهیج شده خود یا Exited state میروند (یا به عبارت دیگر به مدار هایی که انرژی بیشتری داشته باشند انتقال داده میشود)، الکترون ها در این مدار نمی توانند برای مدت طولانی الکترون را نگهداری کنند( معمولاً 10-5 ثانیه) در نتیجه یک مقدار از انرژی را به حالت انرژی از دست داده که الکترون ها از حالت تهیج یافته خود به مدار پایین انرژی یا مدار اول انتقال می کنند و متباقی انرژی را بحالت نور یا درخشندگی آزاد می سازند که این حالت را بنام فلوروسنس یاد می کنند .
این حادثه از جمله حادثه انتشاری میباشد(یعنی انتقال الکترون از مدار تهیجی به مدار پایه) که طول موجی که از حادثه انتشاری ایجاد می شود نسبت به طول موج برای تهیج الکترون ها بیشتر ، در نتیجه انرژی کمتری دارند. و با استفاده از خاصیت فلوروسنس ما می توانیم که مرکباتی که دارای این خاصیت باشند را تعین مقدار کنیم.
فسفروسنس
از جمله حادثه انتشاری میباشد که در این حادثه وقتی که الکترون از حالت تهیجی خود انرژی را از دست می دهد به حالت سه گانه خود انتقال می نماید و انرژی باقی مانده را به صورت درخشندگی آزاد می سازند که این حادثه را بنام فسفروسنس یاد می کنند.
احتمال انتقال الکترون ها از حالت سه گانه به حالت پایه کم میباشد بناءً درخشندگی برای مدت بیشتری تشعشع می کند. درصورتی که منبع نورانی خود را قطع کنیم تشعشعات بمدت طولانی تری باقی می ماند.
فلورومتری
میتود دستگاهی میباشد که به اساس اندازه گیری خاصیت فلورسنس مواد استوار میباشد.
فلورومتر
دستگاهی میباشد که بوسیله این دستگاه ما می توانیم خاصیت فلورسنس مواد را تعین کنیم.
به دو نوع میباشد.
فلورومتر فلتردار یا Filter fluorometer
سپکتروفلورومتر یا Spectrofluorometer
فلورومتر فلتردار
در این دستگاه از دو نوع فلتر استفاده می شود که یکی قبل از سمپل قرار دارد که تنها آن طول موج هایی که سبب تهیج الکترون ها میشود را عبور می دهد و طول موج های دیگر را جذب می کنند و فلتر دیگری که بعد از سمپل قرار دارد و تنها طول موجی که از اثر حادثه فلورسنس ایجاد می شود را عبور می دهد و طول موج های دیگر را جذب می کند.
سپکتروفلورومتر
در این دستگاه به حیث مونوکروماتور از شبکه استفاده می شود مانند فلورومتر فلتر دار از دو شبکه تشکیل شده است . شبکه ای که قبل از فلتر قرار دارد و سبب عبور طول موجی که سبب تهیج میشود می گردد و شبکه دومی که بعد از سمپل قرار دارد و طول موجی که از اثر حادثه فلوروسنس ایجاد می گردد را عبور میدهد. بحیث منبع از لامپ زنون Xe زیادتر استفاده می شود و طول موجی که ایجاد می کند 300-700nm میباشد. کیووت مستعمله باید در ساحه ماورابنفش شفاف باشد و زیادتر از کوارتز استفاده می شود که هر چهار دیوار کیووت باید شفاف باشد. بحیث دیتکتور یا آشکار ساز از فوتومولتی پلیر استفاده می شود.
منبع باید با زاویه 90 درجه نسبت به آشکار ساز وجود داشته باشد تا جذب اشعه سرگردان توسط آشکار ساز به حداقل خود برسد.
دستگاه سپکتروفلورومتر
برای اندازه گیری مقدار کم مواد (رقیق)
تعین مقدار مواد جامد درخشان (برای تعین عناصری که بهمراه یورانیم موجود می باشند)
تعین مقدار مرکبات عضوی که در ساحه ماورابنفش جذب داشته باشد( خصوصاً مرکبات حلقوی که در ترکیبات آنها مواد بیوکیمیاوی و مواد دوایی شامل باشند.)