باران اسیدی
در سالیان اخیر باران اسیدی مشکلاتی را برای محیط زیست ایجاد کرده است. دو علت برای ایجاد باران اسیدی شناخته شده است، آبی که از دریاچه ها و اقیانوس ها تبخیر می شوند اینها متراکم شده و به شکل قطره های باران تبدیل می شوند که این قطره ها یک مقدار گاز را از اتموسفیر در خود حل میکنند. وقتی که اینها گاز CO2 را در خود حل کنند یک PH اسیدی 5.6 را به خود میگیرند. در کشورهای صنعتی که کارخانه های زیادی وجود دارد این PH ممکن است که تا 3-3.5 افزایش یابد.
علت اول برای ایجاد باران اسیدی افزایش آلودگی وسایل نقلیه و کارخانجات(مخصوصاً کارخانه تولید برق) است. هر ساله کشورهای صنعتی با سوختاندن گیاهان بزرگ و مشتقات سلفردار مواد سوخت فوسیلی، میلیونها تن سلفر دای اکساید(SO2) را به اتموسفیر میفرستند که قسمتی از این گاز اکسیدایز میگردد و به سلفر ترای اوکساید(SO3) تبدیل گردیده و بعداً اینها در آب حل شده که سفلورس اسید و سلفوریک اسید را تولید میکنند.
SO2 (g) + H2O (l) → H2SO3 (aq) sulfurous acid
SO3 (g) + H2O (l) → H2SO4 (aq) sulfuric acid
همچنان نایتروجن اوکسایدی که از اثر حرارت بلند تولید میگردد، از اثر تعاملات نایتروجن و اوکسیجن که در اثر سوختاندن گیاهان حاوی کاربن و همچنان از اثر انجین موتر(ماشین اتومبیل) حاصل می شود، مشکلی را ایجاد میکنند.
نایتروجن دای اوکساید در آب حل شده و نایتریک اسید رقیق و نایتریک اوکساید را تولید میکند.
3 NO2 (g) + H2O (l) → →→ → 2 HNO3 (aq) + NO (g)
اوکسایدایز گاز نایتروجن و سلفر که در اتموسفیر صورت میگیرد نیز میتواند در اثر یک تعداد حوادث طبیعی مثل کوه های آتشفشانی ایجاد گردد.
اما این حادثه در سالیان اخیر بعلت صنعتی شدن کشورها افزایش یافته است.
افزایش PH یکتعداد عواقبی را در قبال دارد مثلاً هزاران دریاچه در نیویورک و کانادا بعلت اسیدی شدن آب آنها، ماهی ها از بین رفته و همچنان درختان Massive در قسمت مرکزی و شرقی اروپا بعلت باران اسیدی که PH خاک را پایین آورده و مواد مغذی را در برگ ها کمتر میکنند. همچنین تعداد زیادی از سنگ های مرمر به آسانی حل میشوند، نظر به اینکه اسید بالای کلسیم کاربونات اثر کرده و آنرا تجزیه میکند.
CaCO3 (s) + 2 H+ (aq) → Ca2+ (aq) + H2O (l) + CO2 (g)
خوشبختانه در سالیان اخیر انتشار باران اسیدی بعلت کارخانه های تولید برق و استفاده از موتر(اتومبیل) کاهش یافته است.
انتشار نایتروجن اوکساید با استفاده از موترهایی که به Catalytical Converter ها مجهز هستند کاهش یافته است که اینها تجزیه نایتروجن اوکساید را به N2 ,O2 تسریع میکند.
سلفر دای اوکساید که از کارخانجات تولید برق حاصل میگردند نیز میتواند توسط استفاده از تکنیک هایی کاهش یابد که در این تکنیک CaO را بالای اتاق هایی که مواد را میسوزانند علاوه میکنند. بنابراین SO2 به کلسیم سلفایت تبدیل میکنند.
CaO (s) + SO2 (g) → CaCo3 (s)
بدبختانه که پروسه اخیر قیمت است و CaSO3 ی که تولید میگردد استفاده تجارتی ندارد.